Hayward Ho! of Ethiek van de boekensneuper  is het hilarische verslag van een groepje boekenvrienden (sneupers) dat in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw regelmatig en in wisselende samenstelling boekentochten ondernam langs de betere antiquariaten in het zuiden van Engeland. Het ultieme reisdoel is Hay-on-Wye, in Wales, in die tijd het Mekka van de  Britse antiquarische boekhandel.

De auteurs, Hans Heesen en Harry Jansen, doen in Hayward Ho! openhartig verslag van een fenomeen dat nooit eerder beschreven werd: hoe de zucht naar boeken tot spanningen binnen de vriendengroep leidt, en welke listen er gebruikt worden om ‘de concurrentie’ te slim en te snel af te zijn. Want:

“In ieder sneupgezelschap zit wel een bibliomaan of althans iemand met bibliomane trekken. De hebzucht van deze persoon is een gevaarlijke factor.”

Boekenvrienden zijn het dus, maar blijven zij ook vrienden? Allemaal hebben ze hun verlanglijstjes. En wat gebeurt er als de gezochte titels op twee verlanglijstjes blijken te staan? In hoeverre stelt sneuper één zijn reisgezel op de hoogte als hij titels ontwaart die sneuper twee zoekt? Of koopt hij ze zelf, juist omdat sneuper twee argeloos de auteur heeft aangeprezen? Want:

“Sneupers zijn doorgaans zo koortsachtig opgewonden over hun al gevonden en nog te vinden boeken, dat ze er onmogelijk hun mond over kunnen houden.

Dat is onverstandig. Het brengt de anderen op ideeën, en loslippigheid wordt gegarandeerd afgestraft.”

En als je allebei dezelfde boeken zoekt, hoe kun je er dan voor zorgen dat jij als eerste voor de juiste kast staat? Of kun je de concurrent juist misleiden door boeken aan te prijzen die hij misschien niet eens wil hebben maar die hij dan toch koopt om te voorkomen dat jij ze koopt? Kun je met een dergelijke strategie die concurrent financieel uitputten? Met zulke en andere tactieken werden Heesen en Jansen tijdens hun boekentochten geconfronteerd, en... confronteerden zij elkaar.

Over de banner

Uit een gravure van Thomas Rowlandson, getiteld ‘Public Library, Cambridge’ (1809).

Hayward Ho! of Ethiek van de boekensneuper

Door Hans Heesen en Harry Jansen.

Geïllustreerd met kleurenprenten van Thomas Rowlandson en Charles Williams.


48 Pagina’s.

Formaat: 105 x 182 mm.

Genaaid en gebrocheerd in harde kaft, omplakt met in kleur bedrukt papier en schutbladen. 

Druk: Groels\Print\Media\People, Tilburg.

Vormgeving: Sander Neijnens, Tilburg.

 

ISBN 978-90-822545-4-9.


UITVERKOCHT

 

Over de auteurs

Hans Heesen en Harry Jansen waren samen eerder de auteurs van Pen in ruste, Behoudens deze steen, en  - met Ed Schilders – Waar ligt Poot?

Hans Heesen publiceerde de afgelopen jaren Poste restante Sintra,  Joseph Selhorst, de tijgertekenaar, en Naar Zutphen. In 2021 debuteerde hij als romanschrijver met 

Een naderend begin van iets nieuws.