Op 1 juli 2023 verschijnt een nieuwe boekuitgave bij Stichting Desiderata over een bijzonder onderwerp, dat waarschijnlijk met recht ‘het toppunt van bibliomanie’ kan worden genoemd.

De titel van het boek maakt het meteen duidelijk:

De pelle humana – Over de mensenhuid als boekband – Feiten of fabels.

De pelle humana is een bloemlezing met 134 citaten – samengesteld door Peter IJsenbrant en Ed Schilders – over dit opmerkelijke verschijnsel, verzameld en vertaald uit Franse, Engelse en Nederlandse bronnen. De citaten zijn zo geordend dat u als lezer voortdurend te maken zult krijgen met tegenstrijdige berichten over dergelijke  boekbanden, hun eigenaren, looiers, binders, en ook degenen wier huid door artsen gestolen werd, of door een zelfbewuste auteur bij testament werd gedoneerd.

Naast de bloemlezing bevat het boek een voorwoord van Dr. Anne Roukema, een overzicht van boekbanden die door het Anthropodermic Book Project zijn getest, en registers op eigenaren, binders, auteurs, bibliotheken en Nederlandstalige bronnen.

 

Gegevens

De pelle humana – Over de mensenhuid als boekband – Feiten of fabels.

Een beredeneerde bloemlezing, samengesteld door Peter IJsenbrant & Ed Schilders

- 80 pagina’s, gebonden in linnen, volledig in kleur gedrukt met circa 20 illustraties

- Afmeting: 10,5 x 18 cm

- ISBN 978-90-833402-0-3

 

Bestellen

Het boek zal 1 juli aanstaande verschijnen.  U kunt de uitgave bestellen via de mail. KLIK HIER om naar onze contactpagina te gaan. 

De prijs van het in linnen gebonden boek is € 18,50 (exclusief verzendkosten).


U hoeft nu nog niet te betalen
. Bij bestelling ontvangt u begin juli het exemplaar met de rekening. 


Een aantal exemplaren is beschikbaar in gevouwen katernen, niet geperforeerd, niet schoongesneden, geschikt om te binden naar eigen behoefte….  Belangstellenden gelieven dit bij hun bestelling kenbaar te maken.

Over de banner

Detail van de boekband van De integritatis & corruptionis virginum notis door Séverin Pineau (1641). In 1865 gebonden door Marcelin Lortic voor de Franse arts en bibliofiel Ludovic Bouland.  Deze band staat bekend als ‘Religatum de Pelle Humana’ maar is nog niet wetenschappelijk getest in het Anthropodermic Book Project.