De desiderata van Wil Ceron

Wil Ceron werd lid van Desiderata omdat hij de verzameldrift maar al te goed herkende. Zijn leven, of in ieder geval zijn lezende leven, wordt al van jongs af aan beheerst door een brede belangstelling. De natuurlijke historie boeit hem, wetenschapsgeschiedenis ook. Maar eerst en vooral werd hij in zijn jonge jaren gegrepen door avonturenverhalen. Pas op latere leeftijd ging hij vooral Science Fiction ook gericht verzamelen. Maar misschien is Fantasy een betere naam voor zijn voorkeur als lezer: hij moet de schrijver een boeiende verteller vinden met een spannend verhaal. Dus ook Mystery of Detection komen in aanmerking voor zijn leesgenoegens. Hij wil ook alles van Havank hebben. Maar zijn grootste leesverslaving betreft toch wel het werk van de Amerikaanse auteur Jack Vance.

Een deel van Wil Cerons Vance-collectie. Op de bovenste plank de 44-delige editie.

Van Vance heeft hij alles, en ‘alles’ betekent hier een paar strekkende meter boekenplank. Om de banden te beschermen maakt hij graag kartonnen cassettes om de boeken in te bergen. Alle bibliografische gegevens worden in de computer opgeslagen.

De 44-delige editie gehuld in cassettes.

Van Vance’s  Tschai - De waanzinnige planeet heeft hij twintig edities. Hij heeft meegewerkt aan de totstandkoming van een herziene editie van het naslagwerk The Jack Vance Lexicon – from Abiloid to Zygage, en hij leverde bibliografische bijdragen aan de nog niet voltooide integrale uitgave van het complete werk van Vance in het Nederlands, een project dat momenteel gevorderd is tot 55 van de voorgenomen 62 boekdelen.

Toch heeft Wil nog enige desiderata als het om de edities van het werk van Vance gaat. Twee, om precies te zijn.

Toen tussen 2000 en 2005 een Amerikaanse editie van het verzameld werk van Vance in 44 delen ging verschijnen, werden er ter promotie van het project twee delen uitgegeven in beperkte oplage. Wil: ‘Ik heb daar jaren naar gezocht en kon er gelukkig een paar jaar geleden één van bemachtigen.’
Zijn eerste desideratum is dus die tweede promotie-uitgave. ‘Het probleem is natuurlijk dat iemand  die deze serie heeft mèt de twee promotie-uitgaven, dat ene deel zeker niet zal verkopen.’ De titel is The Science Fiction Volume, the languages of Pao and the Dragon Masters; Vance Integral Edition, 2002.

Het tweede desideratum zal waarschijnlijk nog moeilijker te vinden zijn. Wil ontdekte dat er een Nederlands bedrijf was onder de naam Tchai, en dat dat bedrijf een Vance-omnibus heeft uitgegeven als promotiemateriaal voor zijn klanten. Eigenlijk was die uitgave identiek aan de Nederlandstalige uitgave van Tschai, De waanzinnige planeet door Meulenhoff in 1973, maar... met een eigen stofomslag, zwart,  voor het bedrijf Tchai (zonder de S). ‘Navraag bij het bedrijf heeft niets opgeleverd’, zegt Wil enigszins teleurgesteld.

Wie kan Wil Ceron op een spoor zetten dat naar verwerving van deze twee desiderata leidt? Berichten daarover kunnen worden ingestuurd op onze pagina Contact.

 

Ed Schilders

Een deel van de 44-delige Amerikaanse uitgave. Desideratum 1 zal een omslag hebben in dit format.

De speciale Nederlandse editie, desideratum 2.